Tuesday, September 23, 2014

ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ


  
Να μην ξεχνάμε ότι ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΠΑΝΤΑ!

Λύσεις για το καθετί που θα εμφανιστεί και μας βυθίζει στη μαύρη απελπισία. Πριν κλειστούμε στον εαυτούλη μας και πριν αρχίσουμε να τον λυπούμαστε, ανοίξτε ένα παραθυράκι ελπίδας που λέγεται ΛΥΣΗ στο πρόβλημα που κάθε φορά αντιμετωπίζουμε. Εκπαιδεύστε στο μυαλό σας, ώστε κάθε φορά που εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα να μην τα χάνει και να απελπίζεται, αλλά να ανατρέχει σε λύσεις. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα.

Όπως και να ‘χει,  το να αρχίσουμε να μεμψιμοιρούμε σίγουρα δε μας λύνει το πρόβλημα και χάνουμε τον καιρό μας άσκοπα…


Αλλαγές μέσα στο σπίτι

 Ζητήστε ένα ραντεβού με τη φυσιοθεραπεύτρια του Ινστιτούτου για να έρθει στο σπίτι σας, να καταγράψει τα προβλήματα και να σας βρει λύσεις. Αν χρειάζεστε κάποιο βοήθημα βάδισης ή καρέκλα για το ντους, ή για την τουαλέτα, θα πρέπει να το μιλήσετε μαζί της. Θα αξιολογήσει την κινητικότητά σας και είναι η μόνη που είναι εις θέση να σας πει τι χρειάζεστε, ώστε η ζωή σας να γίνει πιο εύκολη. Πιο κάτω συμμάζεψα λίγα σημεία που είναι καλό να τα γνωρίζουμε:



   Ράμπα στο σπίτι

Αν χρησιμοποιείτε τροχοκάθισμα ή άλλο βοήθημα βάδισης, ή ακόμη κι αν σας δυσκολεύουν τα σκαλοπάτια, η κατασκευή ράμπας στην είσοδο που σας βολεύει, είναι απαραίτητη για την διευκόλυνση, τη δική σας μα και του συνοδού σας. Συνήθως από το χώρο στάθμευσης του σπιτιού είναι το πιο πρακτικό. Η κλίση δεν πρέπει να είναι απότομη και δεν πρέπει να ξεπερνά το 6% - 8%, δηλαδή, για ύψος 6 έως 8 εκατοστών χρειαζόμαστε ράμπα ενός μέτρου. (οι πιο μεγάλες κλίσεις είναι… μαρτύριο).

 

Δηλαδή αν έχετε για παράδειγμα τρία σκαλιά (δηλαδή μια υψομετρική διαφορά των 50 εκατοστών), χρειάζεστε μια ράμπα μήκους τουλάχιστον 6 μέτρων, όπως φαίνεται στο πιο κάτω σχήμα.. Η κλίση 8% δεν είναι ιδανική, είναι όμως αποδεκτή. Αν έχετε χώρο κατεβάστε την κλίση αυξάνοντας το μήκος της ράμπας.




Για τα λεφτά των απαιτούμενων προσαρμογών, υπάρχουν επιχορηγήσεις
από το τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης, ρωτήστε πάλι τη φυσιοθεραπεύτριά.

Ο χώρος του μπάνιου

Ο χώρος του μπάνιου ίσως να χρειάζεται άμεσες αλλαγές, όπως να βγάλετε την μπανιέρα και να εγκαταστήσετε ένα ισόπεδο ντους. Αν το ύψος της αποχέτευσης δεν επιτρέπει την εγκατάσταση της αποχέτευσης στο ίδιο επίπεδο με το γύρω πάτωμα, υπάρχουν στην αγορά ειδικά συστήματα που μπορούν μα προσφέρουν τη λύση. Το ζητούμενο είναι να μπορείτε να εισέρχεστε με την ειδική καρέκλα στην ντουσιέρα, χωρίς πολλούς ελιγμούς. Ένας καλός «μάστρος» μπορεί να κάνει θαύματα.

Βέβαια υπάρχει και η άμεση λύση της Περιστρεφόμενη καρέκλας μπανιέρας που εφαρμόζεται εύκολα. Όχι όμως για πολύ καιρό... κατά τη γνώμη μου.
Εγκαταστήστε επίσης τις απαραίτητες χειρολαβές για την ασφάλειά σας, είναι άκρως σημαντικό. Υπάρχουν ειδικές χειρολαβές που αντέχουν μεγάλα φορτία και να έχουν οπωσδήποτε αντιολισθητική επιφάνεια για περισσότερη ασφάλεια. Θα τις βρείτε στον εισαγωγέα τροχοκαθισμάτων και βοηθημάτων για την αναπηρία. 



Τουαλέτα


Πάμε τώρα στο μεγάλο κεφάλαιο της τουαλέτας.

Αν τα πόδια σας είναι δυνατά, το μόνο που πιθανό να χρειάζεστε είναι κάποιες χειρολαβές δίπλα που θα σας βοηθήσουν να κάθεστε και να σηκώνεστε με ασφάλεια και να έχετε καλή ισορροπία.

Ή να βάλετε προσθετικό στη λεκάνη για να ψηλώσει να μην κάθεστε χαμηλά. Πολύ βοηθητική είναι επίσης η ανακλινόμενη  χειρολαβή που μπορείτε να στερεώσετε γερά στον τοίχο πίσω, δίπλα από τη λεκάνη.

 Αν τα πόδια σας είναι πολύ αδύνατα, θα πρέπει ίσως να πάρετε μια καρέκλα τουαλέτας με τροχάκια για πιο εύκολη ζωή! Κάθεστε από πριν και ο βοηθός σας μεταφέρει προς τη λεκάνη, και με κίνηση όπισθεν σταθμεύετε ακριβώς πάνω από τη λεκάνη! Εύκολα κι ωραία! Η καρέκλα αυτή προσφέρεται και για χρήση στο ντους, δύο σε ένα δηλαδή.
Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να ζητήσετε να έχει η καρέκλα wc/shower/w είναι τα πιο κάτω: 

            Να είναι φτιαγμένη από ελαφρύ υλικό, όπως αλουμίνιο

            Όλα τα κομμάτια της να είναι από αντιοξειδωτικό  υλικό για χρήση και για το ντους

            Οι οποιεσδήποτε αλλαγές πιθανόν να απαιτούνται από τον πωλητή, να απαιτήσετε να γίνουν με αντιοξειδωτικό υλικό, ακόμη και η τελευταία βίδα.

        Τα στηρίγματα για τα χέρια να σηκώνονται και να βγαίνουν εύκολα,

        Επίσης εύκολα πρέπει να βγαίνουν τα στηρίγματα για τα πόδια, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν στις εργονομικές απαιτήσεις του σώματος σας.

        Το κάθισμα να αφαιρείται εύκολα και είναι από υλικό που εύκολα καθαρίζεται.

        Να έχει επιπλέον κάλυπτρο που να κλείνει την τρύπα

        Καλύτερα να μην έχει πολλές ενώσεις, να είναι δηλαδή από ενιαίο υλικό που πλένεται εύκολα.

        Να έχει φρένα εύκολα στη χρήση τους

        Και τέλος, απαραίτητο να έχει δοχείο πλαστικό (καθηκάκι) που εύκολα σύρεται και επανατοποθετείται.

Τα μικρά μυστικά όταν χρησιμοποιείτε την καρέκλα τουαλέτας είναι:
-        Αν τα γόνατα σας έχουν την τάση να κλείνουν και να σας δυσκολεύουν,  μεγάλο βοήθημα είναι το άδειο πλαστικό μπουκάλι της πούδρας Johnson &Johnson (!!!) το μεγάλο όμως, μήκους 20 εκατοστών! Τοποθετήστε ανάμεσα στα γόνατα το πλαστικό μπουκάλι για να τα κρατείτε ανοιχτά, πράγμα που θα σας επιτρέψει καλύτερη κίνηση στα χέρια για το καθάρισμα.

-    Για αποτελεσματικη κένωση του παχέος εντέρου πρέπει να κάνετε ασκήσεις για ενδυνάμωσης των κοιλιακών μυών. Είναι απίστευτη η διαφορά...

-        Wipes, οι απίστευτες ειδικές πετσέτες μιας χρήσης που τις βρέχετε ώστε να κάνουν την τέλεια σαπουνιά τους. Καθαρίζουν και εξουδετερώνουν τις… κακές οσμές  (πηγαινετε στο κεφάλαιο "για πολύ προχωρημένους" κλικ εδώ

Νιπτήρας


Φροντίστε ώστε ο Νιπτήρας να έχει κενό από κάτω, ώστε να μπορείτε εύκολα να πλησιάσετε με την καρέκλα.

 Επίσης θα βοηθήσει πολύ αν αλλάξετε τη βρύση με μία αναμικτική κρύου/ζεστού και μακρύ χειριστήριο. 



Κουζίνα

Η κουζίνα μπορεί επίσης να προσαρμοστεί στις δικές σας ανάγκες, αφήνοντας κενό κάτω από το νεροχύτη, που θα σας επιτρέψει να τον χρησιμοποιήσετε όντας στο τροχοκάθισμα ή αν είστε περιπατητικοί, να χρησιμοποιήσετε καρέκλα με τροχάκια σαν αυτές του γραφείου, για να αποφύγετε να στέκεστε πολλή ώρα.
Αν πάλι οι πόρτες του σπιτιού σας έχουν αυτ΄ά τα στρογγυλά και άχαρα πόμολα, που δυσκολεύουν είτε έχεις πρόβλημα είτε όχι, αντικαταστήστε με σύγχρονα εργονομικά χερούλια όπως τα πιο κάτω.



Μικρές μικρές λύσεις
  • Όπως π.χ. αν δεν έχετε φλέβες «της προκοπής» και δυσκολεύουν κι εσάς και τις νοσοκόμες που πρέπει να βάλουν τον ορρό, δέκα λεπτά πριν βουτάτε το χέρι σε λεκάνη με ζεστό νερό και οι φλέβες θέλουν δε θέλουν, θα ξεπεταχτούν! Σταγδην βραδέως, ενδοφλεβίως…
  • Όταν κάθεστε στην τουαλέτα, αξιοποιείστε την αναμονή με μια πολύ καλή χαλαρωτική συνήθεια: Αρχίστε να κουνάτε αργά το κεφάλι δεξιά αριστερά για δύο ή τρία λεπτά. Μετρώντας μέχρι το 100 ή και 200. Θα δείτε κατ αρχή ότι η κένωση γίνεται πιο εύκολα και αν υποφέρετε από τη μέση σας μέρα με τη μέρα θα δείτε ότι ο πόνος υποχωρεί!
  • Η ζώνη που βοηθά,  να κρατάτε όρθια την πλάτη όταν κάθεστε στον καναπέ, στην καρέκλα ή και στο αυτοκίνητο. Δένοντας σφικτά το πίσω μέρος της λεκάνης με τα γόνατα σας βοηθά να κάθεστε πιο σταθερά στη σωστή θέση, χωρίς να κουράζεστε. Είναι μια πανέξυπνη κατασκευή για την οποία μπορείτε να πάρετε πληροφορίες από το φυσιοθεραπευτή σας. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε αν έχετε πρόβλημα με τα γόνατα που πιέζονται, χρησιμοποιείστε την με μέτρο.



  • Αν κατά το βούρτσισμα των δοντιών σας κουράζει το στασίδι, να έχετε κοντά ένα σκαμνάκι για να κάθεστε. Κι αν το ξέπλυμα της οδοντόβουρτσας σας δυσκολεύει γιατί δύσκολα φεύγει η οδοντόπαστα από τις «ρίζες», ξεπλένετε την λίγο και ξαναβουρτσίστε λίγο ακόμη τα δόντια. Θα διαπιστώσετε ότι η οδοντόβουρτσα καθαρίζει αμέσως και… δεν σπαταλάτε άδικα το νερό.

  • Αν κουράζονται τα πόδια όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε στο κρεβάτι, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. Στο ΙΚΕΑ υπάρχουν κάτι στρογγυλά μαξιλαράκια τέλεια γι αυτό.

  • Ποτέ να μην ξαπλώνετε στο αριστερό πλευρό αν έχετε μόλις φάει γιατί μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία. Ο λόγος είναι ότι η έξοδος του φαγητού από το στομάχι προς τα έντερα βρίσκεται στην κάτω δεξιά πλευρά έτσι ξαπλώνοντας δεξιά υποβοηθούμε στην φυσική λειτουργία, ενώ στην αριστερά την μπλοκάρουμε








No comments:

Post a Comment