Wednesday, September 24, 2014

Α(χ)ΚΡΑΤΕΙΑ! Για πολύ προχωρημένους και μυημένους :)



 Α(χ)ΚΡΑΤΕΙΑ!


Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε χωρίς δράματα και μεμψιμοιρίες, είναι ότι ΣΚΠ και ακράτεια πάνε μαζί χέρι-χέρι από ένα σημείο και μετά. Η ουροδόχος κύστη δυστυχώς επηρεάζεται… Οk. το έχουμε και πρέπει να βρούμε λύσεις. Τι κάνουμε; Πώς το αντιμετωπίζουμε;


 Πάνω απ’ όλα, είπαμε χιούμορ και να ξέρετε ότι… συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Η κύστη γίνεται σπαστική, δηλαδή δεν έχει την ίδια χωρητικότητα με πριν και κάνει ακούσιες κινήσεις, σπασμούς και ποιος τη συμμαζεύει… Νομίζουμε ότι είναι γεμάτη, τρέχουμε στην τουαλέτα να προλάβουμε -urgency που λεν και στο χωριό μου, και ποιος μας σώζει…


Φτάνουμε στην τουαλέτα αναψοκοκκινισμένοι για να διαπιστώσουμε ότι… πολύ λίγα βγαίνουν κι’ όμως είχαμε  σκάσει…



Καθίστε, χαλαρώστε κι αφήστε την κύστη σιγά να κάνει ότι μπορεί. Ξέρω ότι θ αρχίσετε να την πιέζετε –έτσι κάνουμε όλοι στην αρχή. Όμως μην το παρακάνετε  γιατί και τα δάχτυλα σας θα πονέσετε και την κύστη θα πληγώσετε, ιδιαίτερα αν αρχίσετε να πιέζετε με το… μπουκάλι του σιαμπού ας πούμε… ΜΗ!


Κι ούτε να πίνετε… πολύ λίγο έως καθόλου νερό για να μην έχετε ούρα. Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος γιατί τα νεφρά πρέπει να… ξεπλένονται.



Ωραία, τι κάνουμε; Πως το αντιμετωπίζουμε;


Κατ’ αρχή, όχι πανικούς, νεύρα και κλάματα αυτολύπησης. Δε θέλω τέτοια. Έχουμε διάφορες «επιλογές» και λύσεις όπως:

1.               Πάμπερς! Χαλόου; Υπάρχουν πολύ καλά πάμπερς για  μεγάλους. Ξέρω στην αρχή θα προτιμήσετε τα βρακάκια μίας χρήσης. Δεν είναι κακό, καθόλου κακό, είναι όμως.. «περιορισμένης ευθύνης» και δύσκολα κρατούν δύο κενώσεις.


-        Δοκιμάστε  διάφορες μάρκες μέχρι να βρείτε αυτό που σας πάει. Εγώ ας πούμε κατέληξα στα ΤΕΝΑ. Άλλα που δοκίμασα, δε μου πήγαν.


-       Να θυμάστε ότι στην αρχή πιθανό να σας ζορίσουν μέχρι να βρείτε τη σωστή  θέση. Θέλει εξάσκηση.


-      Και τα πάμπερς να τα αγοράζετε από το σουπερμάρκετ και όχι από φαρμακεία γιατί εκεί είναι πιο ακριβά.



Θέλει προσοχή στο δέρμα




Το θέμα με τα πάμπερς είναι πως εύκολα ερεθίζουν το δέρμα. Το μυστικό είναι να σκουπίζετε καλά το δέρμα για ν’ απομακρύνετε εντελώς την υγρασία. Εντελώς όμως και να βάζετε πάντα πούδρα στις ευαίσθητες περιοχές των κλειδώσεων μηρού και λεκάνης
.




Η σωστή εφαρμογή




Θα «βασανιστείτε» λιγάκι μέχρι να καταλήξετε στη σωστή θέση που πρέπει να έχει το πάμπερς. Πολλές θα είναι οι νύχτες που θα απαυδήσετε και θα θυμώσετε γιατί το πάμπερς σας κόβει, σας στενεύει απ’ τη μια μεριά. Οk, βγάλτε το και βάλετε άλλο, δε χάθηκε ο κόσμος.

Μικρά – μεγάλα μυστικά

1.            Πρέπει να διατηρείτε πολύ καθαρή την περιοχή και να πλένεστε τρεις φορές κάθε φορά που πάτε στο μπάνιο. Μόνο έτσι φεύγουν και οι μυρουδιές και καθαρίζει εντελώς το δέρμα αλλά και φρεσκάρεται.

2.            Μια καλή αποτρίχωση σε όλη την περιοχή είναι κατ’ εμένα απαραίτητη, γιατί οι τρίχες δύσκολα καθαρίζουν και δύσκολα στεγνώνουν και κρατούν την άσκημη  μυρουδιά. Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι η καλύτερη λύση, τις ξεφορτώνεστε μια κι έξω!

3.            Ένα μεγάλο μυστικό είναι το σαπούνι που χρησιμοποιείτε: Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τα κοινά shower gel που αγοράζουμε από τα σουπερμάρκετ. ΠΟΤΕ! Σε λίγες μέρες θα «κάψουν» το δέρμα και θα μαυρίσει. Πάντα από το φαρμακείο. Υπάρχουν δυο gel που τα βρήκα εξαιρετικά: Το EUBOS Feminine και το Octenisan. Λίγο ακριβούτσικα αλλά… αξίζουν τον κόπο. Η διαφορά είναι απίστευτη



4.              Και είπαμε, να σκουπίζετε σχολαστικά την περιοχή των αρθρώσεων αλλά και τα κολαράκια πίσω. Μην αφήνετε καθόλου υγρασία, γιατί θ αρχίσει να κοκκινίζει το δέρμα και θα τσούζει.
5.              Μια καλή κρέμα για να αντιμετωπίσετε τις κοκκινίλες είναι η Sudo, μυρίζει ωραία και είναι αποτελεσματική. Και μόλις αντιληφθείτε ότι σας τσούζει λίγο, μην καθυστερήσετε καθόλου, βάλτε αμέσως κρέμα στην περιοχή.



6.               Αν το δέρμα έχει ερεθιστεί πολύ πάρτε μια κορτιζονούχα κρέμα από το φαρμακείο, την fujicord για παράδειγμα.

7.               Για το σκούπισμα της περιοχής φερθείτε έξυπνα και επαγγελματικά. Δηλαδή, αγοράστε καμιά εικοσαριά πετσέτες διαστάσεων περίπου 25Χ25, στο ίδιο χρώμα, έτσι τις έχετε μαζεμένες και συμμαζεμένες.

8.               Είναι πολύ σημαντικό να έχετε κοντά στο κρεβάτι ένα μικρό τρόλεϊ με όλα τα χρειαζούμενα: πάμπερς, κρέμες, πετσέτες, χαρτί υγείας κλπ.

9.               Wipes Bastos Viegas! Το δέκα το καλό:


Αυτά κι αν με έχουν γλυτώσει από την τρέλα! Δεν τα ξέρουν πολλοί, ούτε καν στα φαρμακεία, ρωτήστε όμως, ίσως κάτι να γνωριζουν. Μιλάμε για πετσέτες μιας χρήσης που όταν τις βρέξεις κάνουν μια υπέροχη σαπουνάδα που μυρίζει καθαριότητα και εξαφανίζει τις μυρουδιές. Είναι απαλά στο δέρμα και δε θέλουν πολύ ξέπλυμα με νερό, σχεδόν καθόλου, μια λίγο βρεγμένη πετσέτα είναι αρκετή., είναι τόσο απαλά στο δέρμα που πολλές φορές θα δείτε ότι δε χρειάζονται καν ξέπλυμα...
.
Έχουν διαστάσεις 36Χ40 εκ. Να τις ανοίγετε και να τις διπλώνετε απ την άλλη μεριά -έτσι είναι πιο πρακτικό για να είναι πιο… αφρού γιες και να τις βρέχετε καλά ώστε να κάνουν τη σαπουνάδα τους. Γι αυτό αφήστε λίγο νερό, μην της στραγγίζετε πολύ.

ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε τα παιδικά υγρά χαρτομάντιλα Wetties και τέτοιες αηδίες. Καθόλου αποτελεσματικά και δεν εξαφανίζουν τις μυρωδιές όπως τα Wipes, αλλά ούτε και καθαρίζουν το δέρμα.



Τα Wipes, για να σας έρχονται πιο φθηνά, παραγγείλετε τα από το Internet!

Κωδικός προϊόντος 459-006 σε πακέτα των 25 και κασόνια των 500 στοιχίζουν 145€ με τα έξοδα αποστολής με το ταχυδρομείο! Πραγματικά peanuts! Έρχεται 0.30€ η κάθε πετσέτα! Από εδώ στοιχίζει 250,00 € τα 500 δηλ 0,5€.
Shipping
address:
Bastos Viegas, S.A.
Avenida da Fabrica 298
4560-164 Guilhufe, Penafiel
Portugal
Postal
address:
Bastos Viegas, S.A.
P.O. Box 24
4564-909 Penafiel
Portugal
Phone:
00 351 255 729 500
Fax:
00 351 255 729 501
E-mail:
Όχι, δεν παίρνω ποσοστά. Αλλά είμαι τόσο ευχαριστημένη που θέλω να τα γνωρίσουν όλοι! Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν ότι η ιστοσελίδα τους είναι λίγο μπερδεμένη και δυσκολεύει τη διαδικασία, γι αυτό μπορείτε να επικοινωνήσετε με μέιλ με την Isabel για να σας βοηθήσει.  Mail to: isabeltedim@bastosviegas.com
Πιστέψτε με, όταν τα γνωρίσετε δεν θα μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά!
  


Οι διαλείποντες καθετηριασμοί


Οι αυτοκαθετηριασμοί ίσως να ενδείκνυνται στην αρχή όμως το θέμα είναι να έχετε σταθερό χέρι γιατί μόνες σας θα βάζετε το καθετηράκι και όσο να ‘ναι θέλει μια εξάσκηση.
Οι γυναίκες συνήθως αντιμετωπίζουμε ένα μικρό πρόβλημα για εντοπίσουμε την ουρήθρα, η οποία «κρύβεται» στα εσωτερικά χείλη της ηβικής περιοχής, κάτω από την κλειτορίδα κι άντε να τη βρεις.


Πότε πρέπει να αδειάζετε την κύστη;

Τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα και πριν να ξαπλώσετε.
Πρέπει να πίνετε καθημερινά 6 με 8 ποτήρια νερό, χυμούς, γάλα κλπ. Μειώστε την καφεϊνη, μαύρο τσάι, σόδες κλπ γιατί μπορεί να σας κάνουν να θέλετε συχνά να ουρήσετε και να χάνετε περισσότερα υγρά απ’ ότι χρειάζεται το σώμα. Προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό καθημερινά και όχι μόνο όταν διψάσετε

.
Η καταραμένη Ουρολοίμωξη…

Η ουρολοίμωξη στην ΣΚΠ δεν περνά απαρατήρητη γιατί μας πολλαπλασιάζει τα διάφορα συμπτώματα σε σημείο που να πιστέψουμε ότι έχουμε υποτροπή. Συχνά δε, συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή να νιώθουμε ότι έχουμε χειροτερέψει χωρίς να αντιληφθούμε ότι έχουμε ουρολοίμωξη, τουλάχιστον στην αρχή της. Επίσης συνοδεύεται από πυρετό, ότι χειρότερο δηλαδή για μας γιατί μας αποδιοργανώνει ε-ντε-λώς!

Μπορεί ακόμη να μην νιώθουμε συμπτώματα λοίμωξης, τουλάχιστον στην αρχή της, αλλά παρατηρώντας την «ποιότητα» των ούρων να διαπιστώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, δηλαδή:

        Αν τα ούρα είναι πυκνά και θολά ή βλέπετε μέσα διάφορα περίεργα ασπριδερά
        Αν δούμε αίμα στα ούρα ή αν έχουν χρώμα ροζ ή και κόκκινο
        Αν πάλι έχουν μυρωδιά περίεργη
        Αν νιώθουμε  πόνο ή κάψιμο
        Αν έχουμε πυρετό
        Κι αν έχουμε χειροτερέψει

Απ’ εδώ και πέρα θα πρέπει να κάνουμε αναλύσεις και καλλιέργεια ούρων για να αποφανθούν οι ειδικοί ποια αντιβίωση μας ταιριάζει
.
Αν σας δυσκολεύει πολύ η υπόθεση με τους διαλείποντες αυτοκαθετηριασμούς τότε η άλλη λύση είναι ο μόνιμος καθετήρας, που έχει κι αυτός τις προϋποθέσεις και «τα όχι και τα μη» του…
Μπορεί ακόμη να παραλείψετε το στάδιο αυτό και να πάτε κατευθείαν για μόνιμο καθετήρα. Οι γιατροί βέβαια θα επιμείνουν στον διαλείποντα αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε όλοι την ίδια αυτοπειθαρχία αλλά ούτε και την ευκολία στα χέρια

Καθετήρας

Αν λοιπόν σας έχουν κουράσει τα πάμπερς, όπως εγώ, στα δυο χρόνια είπα νησάφι πια, δεν έπινα και πολύ νερό κι άρχισαν οι ουρο-λοιμώξεις… και βέβαια η κύστη απ την πολλή πίεση τά ‘παιξε…’Ετσι ο γυναικολόγος μου σύστησε καθετήρα για 10 μέρες για να ξεκουραστεί η κακοποιημένη κύστη.
10 μέρες; Τι λες! «Απελευθερώθηκα». είπα ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ η καταπίεση με τα πάμπερς! Άστε που έπινα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΕΡΟ! Ενυδατώθηκα η γυναίκα!




 
Πώς τοποθετείται ο καθετήρας;

Περνά ο γιατρός ένα λάστιχο μέσα από την ουρήθρα μέχρι την κύστη. Το λάστιχο αυτό έχει μέσα ένα δεύτερο λάστιχο μικρότερης διατομής και δύο ξεχωριστές υποδοχές: Μία από την οποία θα βγαίνουν τα ούρα και η οποία συνδέεται με τη σακούλα-ουροσυλλέκτη και μια δεύτερη υποδοχή που μοιάζει σαν μικρή «παραφυάδα» και επικοινωνεί με μια μικρή φούσκα. Όταν λοιπόν τοποθετηθεί το λάστιχο στην ουρήθρα, ο γιατρός βάζει λίγο νερό με μια σύριγγα μέσα από την «παραφυάδα», ώστε γεμίζοντας η φούσκα συγκρατεί το λάστιχο μέσα στην ουρήθρα. Έξυπνο ε; 
Στις τρεις βδομάδες ο καθετήρας πρέπει να αλλαχτεί είτε από μια νοσοκόμα εξειδικευμένη είτε από γιατρό, ουρολόγο ή γυναικολόγο. Δυο μέρες όμως πριν από κάθε αλλαγή πρέπει να αρχίσουμε αντιβίωση για πέντε μέρες. Ε, και πρέπει να τον προσέχουμε να μη λερώνεται.
Επίσης κάτι αρκετά έξυπνο είναι να κολλήσουμε το λάστιχο στο πόδι κοντά στην έξοδο, με αντι-αλλεργική κολλητική ταινία. Αυτό για να μην τραβηχτεί το λάστιχο κατά λάθος και σας πονέσει…
Έπρεπε όμως να τον έχω κλειστό για να μη χάσει η κύστη την ικανότητα να δέχεται, να κρατά κάποια ποσότητα ούρων… Τον έκλεινα στην αρχή, μετά βαριόμουν και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο εκ μέρους μου… κι έμενε ανοικτός. Λάθος και πάλι λάθος γιατί τα τοιχώματα της κύστης αδρανούν και χάνουν την ελαστικότητά τους με αποτέλεσμα η κύστη να συρρικνώνεται, να μικραίνει με φόβο να αγγίζει το μπαλονάκι.

Ο καθετήρας μέσω της ουρήθρας σημαίνει όμως συνεχείς ουρολοιμώξεις γιατί η περιοχή αυτή δεν είναι και τόσο καθαρή και όσο να ‘ναι, είναι λίγο άκομψο να έχεις ένα λάστιχο να κρέμεται απ το πουλί σου. Δε μπορείς να έχεις τον καθετήρα αυτό για πολύ καιρό, έτσι πέρασα στον υπερηβικό καθετήρα. Πώς λέμε προήχθηκα σε ανώτερη τάξη; Ε, κάπως έτσι.

 
Υπερηβικός καθετήρας

Οι περισσότεροι ουρολόγοι τον συστήνουν και… δεν έχουν άδικο  είναι ασυγκρίτως πιο καλός. Όμως, ΜΕΤΑ τους τέσσερεις μήνες, γιατί βασανίζεσαι λίγο μέχρι να μπει το τελικό λάστιχο μεγάλης διατομής.

Η διαδικασία είναι λίγο ζόρικη γιατί έπρεπε να πάω στο ουρολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου (καλό τμήμα, οργανωμένο και όσο μπορεί εξυπηρετικό, γιατί ο κόσμος είναι πάαααρα πολύς κι έχει ατέλειωτες ουρές).



Η εφαρμογή του υπερηβικού καθετήρα είναι κάτι σαν μικρή επέμβαση με τοπική αναισθησία. Κόβουν κάπου δύο εκατοστά λίγο πάνω απ’ την περιοχή της ουροδόχου κύστης (12-15 εκατοστά κάτω απ τον ομφαλό), μια περιοχή που δεν έχει μυς ή τένοντες, παρά μόνο λίπος και μέσα από αυτή την στρώση λίπους δημιουργούν ένα τούνελ (μια «σήραγγα»),  μέσα από την οποία περνούν ένα λάστιχο μέσα στην κύστη.

Λίγο πονάει γιατί κάνουν μικρή τοπική αναισθησία αλλά, το ανέχεσαι.
Φάνηκα όμως τυχερή. Από το νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι τους γιατρούς είναι πολύ καλοί αλλά, πόσους να προλάβουν οι έρμοι; Το μόνο που τους «καταλογίζω» είναι πως… δεν σου εξηγούν ακριβώς τι πρέπει να κάνεις. Είπαν πως πρέπει να πίνω πολύ νερό, 3 λίτρα και βάλε την ημέρα και με έστειλαν στο σπίτι, να διασχίσω μόνη το δάσος νύχτα χωρίς φώτα…


Τι θα ήθελα να μου πουν:

Οταν κλείνει ο καθετήρας 

- το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι μαλάξεις στο λαστιχο, γιατι είναι πολύ πιθανό να εγκλωβιστηκαν μέσα.
Καποιες φορες όμως, οι μαλαξεις δεν ειναι αρκετες ετσι περναμε στο plan B που είναι εσωτερικές πλήσεις καθετήρα και κύστης...

- γι αυτό ρέπει να εφοδιαστείς απ το φαρμακείο:

        betadine και μικρές γαζούλες αποστειρωμένες για να απολυμαίνεις την «τρύπα», καθώς και
        ειδικά, τσιρότα πλάτους 15 εκ. για να αλλάζεις μετά το μπάνιο. Θα κόβεις τα τσιρότα στο μισό του ύψους για να το εφαρμόζεις γύρω από το λάστιχο όταν κάνεις ντους.
        Αλοιφή απολυμαντική (fusidine ή κάτι ανάλογο) για να βάζετε στην περιοχή της οπής γύρω από το λάστιχο, συνήθως μετά το μπάνιο.
        σύριγγες μεγάλες των 50ml (χωρίς  βελόνα φυσικά)
        Φυσιολογικό ορρό





Τα στάδια:
Στην αρχή το λάστιχο έχει μικρή διατομή (12), με αποτέλεσμα κάθε λίγο να κλείνει, γιατί η κύστη έχει μέσα κομματάκια αίμα από την επέμβαση και η διατομή είναι όπως είπαμε μικρή για να αποβάλλονται από τον καθετήρα άρα… στουπώνει.

Το δεύτερο βράδυ είχε πλάκα γιατί έκλεισε και δεν ήξερα τι να κάνω. Έβγαιναν από παντού εκτός του καθετήρα, ακόμη κι απ’ την τρύπα! Τι να ‘κανα η γυναίκα, κάλεσα ασθενοφόρο. Ήρθε τρεχάτος ένας νοσοκόμος παιδαράς, έφερε μια μεγάλη σύριγγα την οποία γέμισε με φυσιολογικό ορρό, αποσύνδεσε το λάστιχο της σακούλας (ουροσυλλέκτη) και άδειασε τον ορρό μέσα τον καθετήρα, δηλαδή μέσα στην κύστη! Επανέλαβε δυο φορές και ουφ, άνοιξε!

Μάααλιστα! Ωστε έτσι πρέπει να τον ξεβουλώνεις! παίρνεις φλουπ, βάζεις φλουπ και φλουουουπ, ο καθετήρας ξεβουλώνει…

Καταγράψαμε με την Ινόκα τις κινήσεις. Την επόμενη πήγε και πήρε απ’ το φαρμακείο 3 λίτρα  flup, ουπς συγνώμη, φυσιολογικό ορρό να μας  βρίσκεται… Τη μεγάλη σύριγγα την κρατήσαμε αφού δεν βρήκαμε στο φαρμακείο και την σκουπίζουμε κάθε φορά με Betadine, γιατί δεν πρέπει να περάσεις μικρόβια στην κύστη. Λάθος κι αυτό γιατί όλο και κάποιο μικρόβιο μπορεί να περάσει γι αυτό, όταν την πάθαμε καταλάβαμε πως έπρεπε να χρησιμοποιούμε καινούργια σύριγγα κάθε φορά.

Την τρίτη μέρα είχαμε άλλο ατύχημα. Βγήκε ο καθετήρας, τελείως όμως. Έσπασε η φούσκα και μας έμεινε στο χέρι! Άντε πάλι τηλέφωνο στις πρώτες βοήθειες. Αυτή τη φορά με φόρτωσαν και μένα και με πήραν… Η μάνα κοίταζε περίτρομη γιατί, όσο και να ‘ναι, να κοιτάς να παίρνουν το παιδί σου με ασθενοφόρο, δεν είναι και ό τι πιο ευχάριστο.
Μαλακίες, η νοσοκόμα ήταν άψογη, κάναμε και πλάκα κι όταν βρήκαμε κίνηση, σιγά μην καθόμασταν να περιμένουμε, βάλαμε τη σειρήνα στη διαπασών και περάσαμε άνετοι κι ωραίοι!
Στο Τμήμα πρώτων βοηθειών ήταν εξαιρετικοί όλοι τους. Ήρθε ο γιατρός, μου έβαλε καινούργιο καθετήρα και με πήραν στο σπίτι με καθυστέρηση, είναι αλήθεια, μέχρι να βρεθεί άδειο ασθενοφόρο.

  
Και συνεχίσαμε τη ζωή μας με ξεβούλωμα δύο φορές ημερησίως από τρία και τέσσερα  flupping. Πήραμε κι άλλο ορρό να βρίσκεται.

Στο μήνα πάνω έκλεισε πάλι. Σχεδόν ένα μπουκάλι αδειάσαμε, τίποτα. Άντε πάλι η δικιά σου ασθενοφόρο. Έβγαλε ο καλός γιατρός τον καθετήρα, ο οποίος φάνηκε ότι μάζεψε άλατα στην άκρη. «Δεν πίνεις αρκετό νερό, είπε γι αυτό». Τη φάγαμε πάλι την παρατήρηση, σκέφτηκα…

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι τον πρώτο μήνα βασανίζεσαι λίγο γιατί το λάστιχο έχει μικρή διατομή και βουλώνει κάθε τρεις και μία όμως, δεν φτάνει που δεν ξέρεις, ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΞΗΓΟΥΝ κιόλας για να καταλάβεις. Μόνος σου αντιλαμβάνεσαι τι πρέπει να κάνεις. Την τελευταία φορά που κλείσαμε, κάθισα κάτω τον γιατρό και μου εξήγησε όλα όσα δε μου είπε στην αρχή. Είχε ώρα ευτυχώς, γιατί η αλήθεια είναι ότι τρέχουν σαν τρελοί σ’ αυτό το τμήμα. Μεγάλο πρόβλημα έχουμε στην χώρα μας με τα ουρολογικά! Τι γίνεται ρε παιδιά, λέτε «κάτι να μας ρίχνουν στο νερό»;

Στους δύο μήνες βούλωμα – ξεβούλωμα, ήρθε ο καιρός για την τελευταία αλλαγή, για να βάλουμε επιτέλους το 16άρι να ησυχάζουμε. Αντιβίωση και φύγαμε. Εύκολο, γιατί το τούνελ είχε «δέσει». Μπορεί την πρώτη μέρα να έχετε κάποια προβλήματα γιατί μπορεί να  βουλώσει λίγο, αλλά τώρα το ξέρετε το παραμύθι. Φλουυυυπ κι ο καθετήρας ξεβουλώνει…

Μετά ανακάλυψα ένα ποιο απλο τρόπο, να πιεζω με συνεχείς μαλάξεις το λαστιχο του καθετηρα. Πολύ αποτελεσματικο και... κανεις άσκηση τα δάκτυλα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΝ ο καθετήρας βγει εντελώς, αν σπασει η φούσκα δηλαδή που τον συγκρατει, ΜΗΝ ΑΡΓΟΠΟΡΗΣΕΤΕ, τρέξετε (τρόπος του λέγειν) στις ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ να σας βάλουν άλλο, γιατί αν καθυστερήσετε η τρύπα θα κλείσει κι άντε πάλι απ' την αρχή! Ξαναρχίζετε από το μικρό λάστιχο...

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΑ. (Μην ξεχασετε να παρετε μαζι σας το τροχοκαθισμα σας).


Ουροσυλλέκτες

Υπάρχουν σακούλες-ουροσυλλέκτες των δύο λίτρων για το σπίτι και οι μικρές του μισού λίτρου για τις εξόδους σας. Να θυμάστε πάντα να έχετε τη σακούλα σε χαμηλότερο επίπεδο από τη λεκάνη σας

Πάντα έβλεπα στα νοσοκομεία αυτό το περίεργο κατασκεύασμα (βλέπε φωτο δίπλα) και δεν καταλάβαινα τι στο καλό είναι αυτό; Τώρα ξέρω, είναι στασίδι για τη μεγάλη σακούλα των δύο λίτρων, ώστε να μένει πάντα τεντωμένη, τουλάχιστον όταν κοιμάστε είναι απαραίτητο

.



Τη μικρή σακούλα την οποία μπορεί να τη δέσετε στο πόδι, λίγο σφικτά για να μην πέσει (ναι, το ‘παθα και αυτό). Η χωρητικότητα της είναι μικρή γι αυτό αν χρησιμοποιείται αναπηρική καρέκλα, είναι καλά να γνωρίζετε εκ των προτέρων αν υπάρχει στο μέρος που θα επισκεφτείτε, προσπελάσιμη τουαλέτα για να τον αδειάσετε χωρίς να είστε με το άγχος αν θα σας πάρει ή ακόμη και να αποφεύγετε να πίνετε πολλά υγρά.

Αν κάποιος άλλος αδειάζει τη σακούλα σας, πρέπει να πλένεται καλά και να βάζει  γάντια σαν αυτά που πωλούνται τώρα στα μεγάλα σουπερμάρκετ.


Καθετήρας για άνδρες



Άντε πάλι τυχεροί! Εμείς σκοτωνόμαστε να βρούμε την ουρήθρα για να περάσουμε στον καθετήρα κι εσείς το ‘χετε έτοιμο χωρίς να κάνετε ακροβατικά. Προσοχή όμως να περάσετε το λάστιχο στη σωστή τρύπα…


Στο σκίτσο φαίνεται και η χρήση της φούσκας που γεμίζει με νερό ώστε να κρατείται ο καθετήρας μέσα στην ουροδόχο κύστη. Εξυπνο!



Οι κοινοτικές Νοσηλεύτριες

Το μεγάλο πλεονέκτημα του υπερηβικου καθετήρα όμως είναι πως για την αλλαγή που πρέπει να γίνεται κάθε 5 βδομάδες, υπάρχει ειδική υπηρεσία που δουλεύει τελεια, σαν καλοκαρδισμένο ρολόι! Η κοινοτική νοσοκόμα! Έρχονται στο σπίτι, ευσυνείδητες και γεμάτες καλή ενέργεια, πάντα στην ώρα τους, ακόμη κι αν εσείς το ξεχάσατε…


Είναι ακόμη πρόθυμες να βοηθήσουν στην αιμοληψία αν χρειάζεστε αναλύσεις! Άψογες και τις ευχαριστώ ..


ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ




No comments:

Post a Comment